Ytre Lande hytteområde veilag  

Vedtekter for Ytre Lande hytteområde veilag Stiftet 7.juli 2018


PUBLISERT:16.sep.2019

§ 1. Veilaget
Veilagets navn er Ytre Lande hytteområde veilag

§ 2. Formål
Veilaget skal forestå drift og vedlikehold av felles veinett i hytteområdet, Krabbekastveien og Skjølvågveien inkludert stikkveier jf. reguleringskart vedtatt av Mandal Bystyre 22/2 2014. Det til enhver tid valgte styret vil administrere alle oppgaver som er definert i gjeldende vedtekter.

Driftsansvaret omfatter planlegging, oppfølging og gjennomføring av løpende vedlikehold, bomdrift og oppgraderinger av gjeldende veinettet - på en slik måte at alle brukeres behov blir hensyntatt. Dette gjelder til eventuelt hele eller deler av veinettet overføres til kommunen for drift og vedlikehold.

Veilaget skal sikre det økonomiske grunnlaget for driften.

Veilaget skal ha som målsetting å opprettholde veienes standard og sikre en tilfredsstillende god drift, hensyntatt gjeldende trafikkgrunnlag, ferdselsbehov og varierende værforhold. Det er videre en målsetting å skape et tilfredsstillende samarbeid mellom veilagets medlemmer og de til enhver tid gjeldende leverandører, samt ivareta medlemmenes interesser overfor kommune, grunneiere og øvrige interessenter - for å fremme gode og fremtidsrettede løsninger for fellesskapet.

Etableringen av dette veilaget med gjeldende vedtekter avløser eventuelle tidligere avtaler knyttet til kostnadsfordeling av kostnadsposter som faller inn under Veilagets ansvarsområde.

§ 3. Veienes utstrekning - grunn og rettigheter til veien – ansvar
Det er kun Krabbekastveien og Skjølvågveien som er veilagets ansvarsområde inkludert stikkveier jf. reguleringskart vedtatt av Mandal Bystyre 22/2 2014.

Veigrunnen er forøvrig i privat eie. Veilagets medlemmer overlater til Veilaget å forvalte grunneierbeføyelser over veigrunnen når det gjelder veiens forhold, så lenge grunnen har veifunksjon. Alle investeringer i veianlegget er i Veilagets eie. Veilaget kan ikke nekte nye tilknytninger til veien.

I forhold til trafikantene og andre brukere er det veilagets utgangspunkt at man stiller veiene til de veifarende rådighet slik som de er, og at det er den veifarende selv som har ansvar for skader som måtte følge av nedsatt farbarhet, eller av at forventningene til farbarhet og veistandard ikke er oppfylt.

Eventuell skadeserstatning som følge av mangler ved veien, tilsyn og vedlikehold skal ligge til Veilaget og ikke til de enkelte grunneiere, og det samme gjelder for eventuelt ansvar for veiens skadevoldende egenskaper som utrasinger og annet.

Grunneiere med tilstøtende tomter har ansvar for utforming, legging og vedlikehold av private innkjørsler, inkludert drensrør der disse går inn på veilagets veier, slik at innkjørslene ikke innvirker negativt på veikvaliteten. Grunneier har plikt til å melde fra til veilagets styre om mangler eller feil på vei utenfor egen eiendom (se også § 9).

Ved eventuell brøyting av veiene vil snø/is bli brøytet til siden og kan forventes å danne et hinder i blant annet avkjørselen til den enkelte oppsitter. Det er alltid oppsitternes eget ansvar å rydde egne avkjørsler og annet for brøytesnø.

§ 4. Medlemskap, innmelding og utmelding
27 eiendommer er bebygget (jf. overnevnte skjønn) og er derved medlem av veilaget.

Medlemskapet er bundet. Ingen kan fri seg fra medlemskap eller medlemsplikter uten at alternativ adkomst nyttes permanent. Eventuell utmelding er ikke tillat uten Veilagets tillatelse, som kan nektes uten særskilt grunn. Dersom eiendom i området blir fradelt, seksjonert eller nye festeavtaler blir inngått og den fradelte eiendom skal sogne til veiene, har den nye eiendom eller festetomt rett og plikt til medlemskap i veilaget. Hvis det skjer endringer på eksisterende eiendom som får følge for bruken av veiene, så som nybygging, påbygging og endret bruk, skal medlemmets forpliktelser og forhold til veilaget for øvrig vurderes på ny. Medlemmet skal selv melde fra til veilaget.

§ 5. Årsmøte
Årsmøte skal holdes årlig innen 30. juli.

Årsmøtet består av medlemmene. Årsmøtet skal velge fire representanter til styret. Representantene velger selv møtelederen. Hvert medlem har en stemme per eiendom.

Stemmerett skjer ved personlig fremmøte på årsmøtet, eller ved fullmakt. Ethvert medlem av veilaget har møterett og talerett på årsmøtet.

Innkalling skjer ved utsendelse til medlemmene. Innkalling til møte foretas av styret, med minst 2 ukers varsel. Forslag til endring av vedtekter kan ikke behandles på årsmøtet med mindre forslaget følger denne innkalling.
Ethvert medlem kan fremlegge saker til behandling på årsmøtet, og saker skal legges frem gjennom styret. Saker som ønskes behandlet på årsmøtet må være innkommet til styret senest 1 uke før årsmøte finner sted. Årsmøtet kan ikke gjøre bindende vedtak som gjelder medlemmene i andre saker enn det som følger av sakslisten i innkallingen.

Det enkelte vedtak på årsmøtet må ha simpelt flertall mellom de fremmøtte. Unntatt er vedtak om opptak av lån, samt vedtektsendringer, som må ha 2/3 flertall. En flertallsbeslutning på årsmøtet er bindende og forpliktende også for mindretallet.

Årsmøtet skal:
Ekstraordinært årsmøte holdes etter innkalling av styreleder eller dersom minst 50 % av medlemmene krever det.

§ 6. Styret
Styret er veilagets leder i den daglige drift og leder veilaget overensstemmende med vedtektene og utfører de oppgaver som er gitt i vedtektene og av årsmøtet. Byggmessige forhold ved veien som medfører søknad og melding etter plan- og bygningsloven, sendes kommunen av grunneier og styret sammen.

Styret består av fire medlemmer, samt to vararepresentanter. Styret er vedtaksført når minst tre medlemmer er til stede. Ved stemmelikhet er lederens stemme avgjørende. Årsmøtet velger;
Styrerepresentanter med vararepresentanter og internrevisor velges av årsmøtet for minst to år om gangen. Gjenvalg kan skje uten begrensing. Ved førstegangs valg etter stiftelsesmøtet velges ett av styremedlemmene for bare ett år. Ved neste årsmøte velges dette medlemmet for to år.

§ 7. Styrets oppgaver
Styret skal:
Styrets beslutning i forhold til det enkelte medlem kan medlemmet klage inn for årsmøtet innen tre uker etter at han/hun fikk meddelelsen. Medlemmet skal underrettes om retten til å klage over avgjørelsen og om fristen. Styret avgjør om klage skal ha oppsettende virkning på eventuelle pålegg, eller om et pålegg om bestemt utførelse skal gjennomføres uten hensyn til klagen. Veilagets styre skal inngå avtale med veienes grunneiere og tilstøtende grunneiere.

§ 8. Veiavgiften
Veienes drift finansieres gjennom betaling fra medlemmene. Medlemmene er pliktige til å betale den fastsatte årlige veiavgift.

Årsmøtet fastsetter den årlige veiavgift.

Det fastsettes en årlig veiavgift blant medlemmene etter brukens art, slik at alle betaler samme veiavgift uavhengig av avstand som trafikkeres og uavhengig av intensitet i kjøring. Det legges til grunn at hvert medlem betaler lik veiavgift.

For gjennomføring av særskilte anleggsmessige tiltak på veiene, som ønskes av brukerne, kan årsmøtet beslutte at alle medlemmene skal innbetale et særskilt engangsbeløp. Det kan differensieres mellom brukergruppene.

Styret kan gi tillatelse til og fastsette særskilt avgift for helt spesielle transporter som må antas å være en påkjenning for veien ut over det vanlige og ellers gjøre avtaler om særskilte transporter og ferdsler.

§ 9. Bruken av veien
Enhver bruker er forpliktet til å følge de vilkår som er gitt for bruken av veien og vise tilbørlig hensyn til de øvrige brukere og trafikanter, samt følge instruks og pålegg som til enhver tid måtte bli gitt av styrets leder eller de som er tilsatt for å drive veiene.

Medlemmene skal ikke bruke veien eller veikantene til parkering eller annet, eller til opplag av noen art. Ethvert medlem skal sørge for at eget parkeringsbehov dekkes på egen eiendom og/eller i tråd med gjeldende reguleringsplan.

Tung transport må ikke skje når det er fare for skade på veilegemet, på stikkrenner eller grøfter. Det er forbudt å lagre tømmer, byggematerialer eller ha annet opplag på veibanen, i grøfter, på møteplasser, snuplasser, parkeringsplasser, eller inntil veien, slik at opplaget representerer fare for utrasing på veien.

Skade på veianlegget som skyldes transport, ferdsel av gravemaskin og annet, skal straks utbedres av den ansvarlige. Som ansvarlig regnes både kjøretøyets eier og den som har bestilt transporten. Om pålegg om utbedringer ikke straks blir etterkommet av den ansvarlige, kan styret la utbedringen utføre på hans regning, og dette kan gjennomføres uten opphold om skaden medfører fare for en utvikling til det verre, eller representerer en fare for de veifarende og for sikkerheten.

Dersom veilegemet eller annet som veilaget har ansvar for påføres skade av enkelte medlemmer eller tiltakshavere, herunder leverandører, skal veilaget ved dets styre varsles umiddelbart. Veilaget avgjør hvordan utbedring skal gjennomføres. Grunneier og/eller byggherre (skadevolder) er ansvarlig for utbedringskostnadene.

§ 10. Gjeld
Opptak av lån kan bare skje etter vedtak på årsmøtet med 2/3 flertall. Om veilaget opptar lån, så blir det enkelte medlem ikke personlig ansvarlig for gjelden. Medlemmene hefter ikke personlig for gjeld og stiller aldri garanti utover den sikkerhet som veilagets inntekter kan gi.

§ 11. Tvister
Avgjørelser som styret treffer overfor det enkelte medlem kan klages inn for årsmøtet. Tvist som gjelder vedtektene, årsmøtets fastsetting av årsavgift og annen avgift, kan grunneiere, medlemmene og veilaget bringe inn til prøving for skjønnsretten etter Veilovens regler. Øvrige tvister avgjøres innenfor det alminnelige rettsapparatet, hvis ikke partene enes om voldgift.

§ 12. Forholdet til veiloven
Veiloven av 21.juni 1963 nr. 23 supplerer og utfyller disse vedtektene. Ved eventuell motstrid går vedtektene foran veiloven.

§ 13. Vedtekter og vedtektsendringer
Endring av disse vedtekter krever 2/3 flertall i årsmøtet.

Vedtatt 7. juli 2018.